Akkermancia vermindert vetcellen, normaliseert je bloedsuiker en normale suikerspiegel

Akkermancia vermindert vetcellen, normaliseert je bloedsuiker en normale suikerspiegel

Akkermancia muciniphila
De westerse en moderne levensstijl wordt gekenmerkt door slechte voedingsgewoonten (veel vet en weinig vezels), sedentaire gewoonten (veel zitten), geneesmiddelengebruik, etc. Dit kan leiden tot een verslechtering van ons microbioom. Gevolgen kunnen zijn: te hoog suikergehalte, te veel buikvet, verhoogde bloeddruk, verhoogd lipiden(vet)gehalte (ook in het bloed) en een te laag HDL cholesterolgehalte. Door de darmbarrière met Akkermancia te herstellen wordt de viceuze cirkel van laaggradige ontstekingen doorbroken. Deze preventie kan in een vroeg stadia van het ziekteverloop (buikvet en bloedsuikerspiegel zijn al wel verhoogd maar hebben nog geen kritieke waarde) omkeren.

Akkermancia versterkt je darmbarrière

De darmbarrière regelt alles wat er in en uit de darm gaat.Wanneer de darmbarrière té doorlaatbaar wordt, kunnen bacteriën en bacteriële stofwisselingsproducten, maar ook bacteriën zelf de in de bloedsomloop terecht komen. We spreken dan van een lekkende darm of “leaky gut”. Deze  wordt in verband gebracht met zowel maag-darmstoornissen, als andere niet darm-geraleerde klachten. Deze bacterie wordt zelfs in de moedermelk aangetroffen, waardoor deze bacterie al op zeer jonge leeftijd in de darmen van zuigelingen kan worden aangetroffen. De hoeveelheid van deze bacterie neemt vervolgens aanzienlijk toe tot de volwassen leeftijd is bereikt. Akkermansia helpt de mucuslaag te vernieuwen en de slijmproductie en -dikte op peil te houden.  Hierdoor wordt niet alleen een  invasie van ziekteverwekkende bacteriën (zoals toxine en lipopolysachariden), maar ook laaggradige onstekingen en stofwisselingsstoornissen voorkomen.

Vermindert je vetcellen, verbetert je bloedsuiker en cholesterol

De aanwezigheid van Akkermancia miniciniphila wordt vooral geassocieerd met een betere gezondheid van de mens.  Deze bacterie blijkt vooral zeer talrijk aanwezig bij slanke personen zonder diabetes. Daarentegen komt ze minder voor bij mensen met verschillende aandoeningen zoals zwaarlijvigheid, diabetes, darmontstekingen, leverziekten en chronisch alcoholgebruik. Dit gaat gepaard met een gewijzigde barrièrefunctie van de darm waardoor uiteindelijk laaggradige ontstekingen en stofwisselingsstoornissen ontstaan. Al deze aandoeningen hebben uiteindelijk een correlatie met zwaarlijvigheid en dus ook met cardiometabolische risicofactoren. Zoals insulineresistentie, te hoog cholesterol, te hoog BMI en  te veel vetcellen (ook rond je organen).

Uit onderzoek is gebleken dat dagelijkse suppletie van Akkermancia muciniphila de ontwikkeling van zwaarlijvigheid en stofwisselingsstoornissen (veroorzaakt door een vetrijk dieet) volledig kan blokkeren. Akkermancia vermindert het lichaamsgewicht en de toename van vetmassa. Door verbetering van de barrièrefunctie van de darm, het verhogen van energieverbruik en de suitscheiding van energie in de ontlasting.