Resistent zetmeel is een type zetmeel dat niet wordt verteerd door de dunne darm en dus níet als glucose in de bloedbaan komt! Resistent Zetmeel zijn voedingsvezels en voeden de goede bacteriën in onze dikke darm. Hierdoor verhogen ze niet alleen de productie van gezonde vetzuren maar helpen ze ons langer gezond en fit te blijven.
Wat is resistent zetmeel en waarom is het zo gezond
Resistant starch, oftewel Resistent Zetmeel (RS) is een onverteerbaar type zetmeel. Onze spijsverteringsenzymen kunnen deze vorm van zetmeel gewoonweg niet afbreken. Zij komen dus niet in ons bloed, maar voeden wel in de dikke darm de goede bacteriën! Ze verbeteren dus onze darmflora en derhalve ook ons immuunsysteem. 80% van ons immuunsysteem bevind zich immers in onze darm. Ook ons geluks-hormoon serotonine in je darmen wordt aangemaakt. Heb je de neiging af en toe wat depri te zijn zonder aanwijsbare oorzaak? Dan smeken je darmen om gezonde voeding! Resistent Zetmeel komt in kleine hoeveelheden voor in onze voeding.
Meest bekende soorten RS
- komen vooral voor in granen, zaden en peulvruchten. Het RS gehalte wordt pas echt hoog door het eerst te verhitten en daarna te laten afkoelen.
- vinden we in zetmeelrijke groenten, ongekookte aardappelen en groene, onrijpe bananen.
- ontstaat als zetmeelrijke granen en aardappels na het koken zijn afgekoeld.
In één soort groente kan een mengeling van resistent zetmeel zitten. Afgekoelde aardappels bevatten bijna drie keer meer RS dan warme aardappels. Dit geldt ook voor koude rijst en haver. Een koude pasta bevat bijna twee keer zoveel RS in vergelijking met de warme pasta. Door het afkoelen kristalliseert het zetmeel tot een nieuwe sterke verbinding. Deze blijft zelfs bij een tweede of derde keer verhitten intact.
Minder spijsverteringsproblemen dankzij resistent zetmeel
Doordat resistent zetmeel de zuurgraad in je darmen verlaagt kan het ontstekingen remmen en daarmee zelfs het risico op darmkanker verlagen. Resistent zetmeel is ook zinvol zijn bij verschillende spijsverteringsstoornissen zoals de ziekte van Crohn, diverticulitis, obstipatie en diarree. Het verhogen van RS in je voeding moet je langzaam opbouwen. Dit voorkomt klachten als gasvorming, een opgeblazen gevoel en kramp. Dit geldt overigens voor alle veranderingen in je voedingspatroon: darmbacteriën moeten wennen aan nieuwe voeding, net als jij.
Gezonde darmbacteriën zorgen voor een betere gezondheid
Wanneer deze goede bacteriën in je dikke darm het resistente zetmeel verteren, ontstaan er bepaalde gezonde vetzuren waaronder boterzuur (ook wel butyraat genoemd). Dit boterzuur is een supergezonde brandstof voor de cellen die je darmwand bekleden en vormt een belangrijke bron van energie. Boterzuur speelt daarmee een belangrijke rol in het gezond houden van je darmwand en het remmen van chronische darminfecties. Boterzuur kan zelfs de kans op het ontstaan van darmkanker verminderen.
Resistent zetmeel en insuline resistentie
Doordat RS niet in het bloed komt, verhoogd het ook de bloedsuikerspiegel niet. Resistent zetmeel helpt je dus om de insuline-gevoeligheid van je cellen te verbeteren. Insulineresistentie is de oorzaak van de belangrijkste chronische ziektes: diabetes, hart- en vaatziekte, overgewicht en obesitas.
Waar zit Resistent Zetmeel in?
- Groene banaan
- Ongekookte haverHet is wel aan te raden om de haver een nachtje te weken in water.
- Witte bonen
- Linzen Je hoeft ze niet te weken en zijn in 15 minuten gaar. Zie bv het recept van rode linzensoep.
- Zoete aardappel, afgekoeld. Een afgekoelde zoeteaardappel heeft ruim 3 keer zo veel RS dan gewone aardappelen.
- Groene erwten
- teffmeel,bakbananenmeel, kastanje-meel en tapiocameel
Voordelen Resistent Zetmeel
- Ze geven ons langer een verzadigd gevoel en zorgen voor een betere ontlasting
- Door de aanmaak van vetzuren zijn zij een goede bron van energie
- Voedingsstoffen worden beter opgenomen en versterken het immuunsysteem
- Vermindert de eetlust doordat de vezels langer een verzadigd gevoel geven
- RS maakt mineralen zoals ijzer, calcium en spoorelementen beter oplosbaar
- Bindt cholesterol uit de voeding. Dit heeft een gunstig effect op hart- en bloedvaten