Glycanen ofwel essentiële suikers

Glycanen ofwel essentiële suikers

Glycanen. In je lichaam houdt bindweefsel onze botten, spieren en organen bij elkaar. Via je bindweefsel communiceren weefsels met elkaar en worden signaalstoffen, voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen getransporteerd. In feite is je bindweefsel je grootste orgaan en dus érg belangrijk om dit gezond te houden! Glycanen spelen hierbij een essentiële rol. En niet alleen voor gezond bindweefsel! Voor het bouwen van gezond bindweefsel zijn bovendien ook eiwitten, vitamines, mineralen en glycoproteïnen nodig.

Glycanen onmisbaar voor gezond bindweefsel

Glycoproteïnen en proteoglycanen zijn eiwitten gekoppeld aan suikers. Glycolipiden zijn vetten gekoppeld aan suikers. Deze suikers noemen we glycanen. Ze worden ook wel essentiële suikers genoemd. Je hebt ze nodig om weefsels te bouwen. Zoals dus bijvoorbeeld je bindweefsel. Maar ook botten, spieren, huid, darmwand en slijmvliezen. Glycanen zijn bovendien nodig voor de aanmaak van hormonen, voor je immuunsysteem, groei, herstel, wondheling en het vervoeren van stoffen in ons lichaam. Geen wonder dat álle cellen in ons lichaam bedekt zijn met een laagje glycanen.

Glycanen zorgen voor communicatie tussen cellen

Glycanen worden als een soort antennes op de buitenkant van onze cellen gebouwd en zorgen voor onderlinge celcommunicatie. Via deze glycanen ‘praten’ onze cellen met elkaar en herkennen cellen andere cellen en geven ze boodschappen door. Deze glycanen zijn ongelooflijk belangrijk en sturen een groot aantal lichaamsprocessen aan. Bij een tekort aan glycanen kan je lichaam dus niet optimaal functioneren. Dit merk je doordat er allerlei vage klachten of ziekten ontstaan. Borstvoeding bevat niet voor niets veel van deze ‘goede’ suikers. Het geeft een fantastische start voor het immuunsysteem van de baby!  Zowel ons immuunsysteem, spijsvertering, hormonen, maar ook ons brein en geheugen hebben glycanen nodig om optimaal te functioneren.

De 8 essentiele suikers

In de natuur vinden we wel 200 enkelvoudige suikermoleculen (monosachariden). Slechts 8 daarvan worden in verschillende combinaties gevonden op onze celmembranen. Deze 8 suikers zijn de basis van de nieuwe wetenschap ‘Glycobiologie‘. We noemen deze 8 suikers  ‘essentieel’. Waarom? Omdat ze voor een optimale gezondheid, in onze voeding aanwezig moeten zijn. Krijgen we deze suikers via voeding binnen, dan kunnen we er veel effectiever mee bouwen. De term ‘essentieel’ is niet helemaal correct want onze lever kan deze suikers wel zelf uit bijvoorbeeld glucose maken. Helaas functioneert onze lever echter niet altijd naar behoren en worden deze glycanen dus niet optimaal gebouwd. Als onze cellen wel optimaal communiceren, staan we verbaasd over de mogelijkheden van ons immuunsysteem! Ons lichaam is namelijk heel goed in staat om zelf correcties te maken en functies te herstellen! Het zogenaamde zelfherstellend vermogen.

 

Hoe en waar werken essentiële suikers?

Heb je je wel eens afgevraagd hoe de cellen in jouw lichaam weten hoe ze een beschadiging van een wond moeten herstellen? Of hoe onze immuuncellen precies weten welke cellen ze moeten aanvallen en vernietigen (denk aan verkoudheidsvirussen) en welke cellen in tact moeten worden gelaten? Het antwoord is simpel. Onze cellen communiceren!
Alle cellen in ons lichaam beschikken over een ‘netwerkcommunicatie protocol’ en geven hun boodschappen door via de suikerstructuren (glycoproteinen) op de celwand. Met een enorme verscheidenheid aan codes. Het totaal aan glycanen dat door een cel wordt geproduceerd noemen we ‘glycoom’. Met een ontelbare hoeveelheid soorten van glycanen is iedere cel op ieder moment anders. Zo bevat een embryonale cel bijvoorbeeld andere glycanen dan een volwassen cel. Zonder een juiste onderlinge cellulaire communicatie herkennen cellen elkaar niet en kan er sprake zijn van cellulaire miscommunicatie. Met mogelijk ziekte als gevolg.

Tekorten in onze voeding

Mensen onderschatten vaak hoe belangrijk het verband is tussen wat je eet en je gezondheid. De keuze van de voeding heeft invloed op elk deel, elke cel van je lichaam.Hoe beter je voeding, des te  beter je cellen worden gebouwd. De structuur van je cellen bepaalt hoe goed je cellen kunnen communiceren en functioneren. Goede voeding geeft meer vitaliteit. Goede voeding geeft een betere gezondheid en betere weerstand. Helaas hebben we te maken met forse problemen in ons milieu en met de manier waarop ons voedsel wordt verbouwd (denk aan pesticiden en groeibevorderaars, antibiotica) en gedistribueerd (termijn tussen pluk en in de winkel kan weken tot maanden bedragen) We krijgen niet meer de voeding binnen die we nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Bovendien hebben we behalve vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren, ook essentiële suikers nodig.

Ons voedingspatroon is veranderd

 

Ons voedingspatroon is in de laatste 60 jaar meer veranderd dan in de 40.000 jaren daarvoor. Onze verre voorouders aten voornamelijk groenten, fruit, eiwitten (vlees en vis), zaden en noten. Onze hedendaagse voeding bevat echter voornamelijk geraffineerde koolhydraten (wit brood, pasta, pizza), te weinig vezels, aangezoete frisdranken, alcohol en (te) veel zuivel. Hierdoor treffen we twee van de acht essentiële suikers (in overmaat) aan in onze huidige voeding: glucose en galactose. Galactose is een melksuiker en komt voor in zuivelproducten en glucose zit (helaas in overmaat) in geraffineerde suikers zoals onze suiker in de koffie, vruchtensappen, brood, pasta en koekjes.

Waardoor ontstaan ook tekorten aan glycanen?

 

Fruit wordt vaak onrijp geplukt en is wekenlang onderweg. Dit fruit bevat helaas niet de ‘essentiële’ suikers die nodig zijn voor een goede weerstand. Door de landbouwmethodieken van geforceerde groei en bemesting bevinden zich aanzienlijk minder essentiële voedingsstoffen in de voeding van mensen die niet biologisch eten. En als onze lever dan ook nog behoorlijk onder druk staat vanwege stress en het ontgiften van alle gifstoffen waarmee we dagelijks in aanraking komen, dan zal het zijn opbouwende taak om deze glycoproteinen te vormen, maar mondjesmaat kunnen uitvoeren. Een goede darmfunctie is noodzakelijk om de meervoudige suikers te kunnen splitsen. Voor een goede darmflora heb je o.a. voldoende vezels nodig. Ons huidige voedingspatroon bevat echter vaak te weinig vezels.

Waar zitten de 8 essentiële suiker in?