Magnesium vervult tal van belangrijke functies in ons lichaam. Het is zelfs zó belangrijk dat ons lichaam enorme reserves in het lichaam kan opslaan. Slechts één procent zit in ons bloed. De rest zit in onze botten, spieren en weefsels. Bij een tekort kunnen dus zowel fysieke als psychische klachten ontstaan. Daarvan is vermoeidheid wel de bekendste. Behalve dat het onmisbaar is voor de energie-aanmaak, zorgt magnesium juist ook voor ontspanning. Het heet niet voor niks ook wel het “antistress mineraal”.
Magnesium het anti stress mineraal
Ook de EFSA (Europese voedselveiligheidsorganisatie) onderschrijft op basis van het wetenschappelijke bewijs het belang van magnesium. Zeker als je bedenkt dat elke spier in ons lichaam zet kracht met calcium en moet daarna met magnesium ontspannen om vervolgens weer aan te kunnen spannen. Ons hart is immers onze grootste spier!
– magnesium ondersteunt de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam
– het heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel
– is goed voor het geheugen, concentratievermogen en leerprestaties
– speelt het een rol bij het behoud van sterke botten en soepele spieren (sporters!)
– is van belang voor de samenstelling van de botten
– speelt het een rol bij het celdelingsproces
– speelt een rol in de aanmaak van energie en kan worden ingezet om vermoeidheid en futloosheid te verminderen
– reguleert bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel (diabetes!)
– nodig voor allerlei neurologische processen: Het is een veilige en goedkope manier van stemmingsregulatie en het verlichten van depressies.
– onmisbaar voor het geheugen en leervermogen.
– Is een goede stemmingsregulator
– ondersteunt een goede nachtrust
– helpt bij de aanmaak van hormonen
Symptomen Magnesium tekort: naar schatting bij 75 procent van de bevolking
- Kramp in je been
- Zenuwtrekjes
- Dood gevoel in je vingers of tenen
- Tintelingen
- Slapeloosheid
- Angst
- Paniekaanvallen
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn (migraine)
- Vergeetachtigheid
- Concentratieproblemen
- Jeuk
- Onstipatie
Deze lang lijst van klachten is alles behalve compleet. Bovendien komen niet alle klachten uitsluitend voor bij een tekort aan magnesium.
Magnesium suppletie, maar welke vorm?
Magnesium kan dus breed worden ingezet. Tenminste, zo lang het de juiste vorm van magnesium is. Het anorganische magnesiumoxide wordt immers slecht opgenomen en kan behoorlijk laxerend werken. Het heeft hierdoor zelfs een négatieve invloed op de mineralenstatus in je lichaam. Dit geld trouwens ook voor Magnesiumfosfaat en magnesiumsilicaat .
Organische magnesiumvormen die gekoppeld zijn aan een aminozuur (eiwit) worden het best opgenomen en de biologische beschikbaarheid is er van is optimaal. De opneembaarheid van een mineraal wordt echter ook bepaald door de capaciteit van je maag en darmen, de zuurgraad van je darm en je vitamine D status. Maagzuurremmers remmen namelijk de activering van magnesium. Een slechte darmflora belemmert op zijn beurt de opname van magnesium in de bloedbaan. Goede Magnesiumsupplementen zijn magnesiummalaat, magnesiumtauraat en magnesiumbisglycinaat. Vermijd dus zoveel mogelijk magnesiumcarbonaat, sulfaat, gluconate en oxide.
Oorzaken voor magnesium tekort
De belangrijkste oorzaken hiervoor liggen vaak in de voeding en een slechte spijsvertering.
- Verzurende voeding
- Suikers (geraffineerde voeding, wit zetmeel) verhogen namelijk de uitscheiding ban magnesium.
- Fosfaten in koolzuurhoudende (fris)dranken binden zich aan magnesium. Je lichaam kan het waardevolle mineraal dan niet meer gebruiken.
- Koffie remt de opname. Drink liever niet meer dan 2 koppen koffie per dag.
- Alcohol vermindert helaas ook het beschikbare magnesium in je lijf.
- Stress veroorzaakt vaak de grootste tekorten. Dit tekort betekent juist weer stress voor je lichaam! (denk maar aan je hart) Zo versterk dit probleem zichzelf!
- Een hoge calciumopname zorgt voor een relatief magnesiumtekort en omgekeerd. De balans tussen magnesium en calcium zorgt voor het belangrijke evenwicht in het lichaam tussen spanning en ontspanning. Magnesium is namelijk een echt antistress-mineraal, het heeft een kalmerende werking en ontspant de spieren en bloedvaten, terwijl calcium de spieren aanspant.
- De hoeveelheden magnesium in voedingsmiddelen aanzienlijk zijn gedaald. In groente werd bijvoorbeeld een daling van 24 – 90 procent geconstateerd
- Wil je afvallen? Dit lukt niet zonder zink, magnesium en B-vitaminen.
Magnesium bij sporters en studenten
Bij sporters worden magnesiumsupplementen vaak preventief geadviseerd omdat het een rol speelt bij de spieropbouw.
Bij mensen die veel met hun hersenen moeten werken (denk ook scholieren en studenten) is een zenuwstelsel nodig dat flexibel is. Dat wil zeggen dat je voor een toets of tentamen best gestrest kunt zijn: de adrenaline zorgt voor een piekactie zodat je het beste uit je zelf haalt. Door na die tijd te ontspannen komt het zenuwstelsel weer tot rust. Je lichaam heeft hiervoor behalve gezonden voeding en regelmatig bewegen beslist ondersteuning van magnesium nodig. Voor de broodnodige ontspanning en nachtrust.
Magnesium is één van de vele belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Voor een optimale gezondheid heeft je lichaam echter álle voedingsstoffen nodig. Om ze allemaal in de juiste verhouding binnen te krijgen is een goede dag-nacht multi het best. Grote tekorten zullen echter afzonderlijk aangevuld moeten worden. Wil jij weten hoe de status van je voedingsstoffen is? Doe dan de EMB-test.
Hier vindt u nóg meer info over magnesium! Wilt u de status van uw magnesium weten? Dit kan al met een MRA. Bel 0612368938 of mail www.voedingbewustzijn.nl