omega 3 onmisbaar bij jong en oud

omega 3 onmisbaar bij jong en oud

Omega 3 vetzuren zijn in alle lichaamscellen aanwezig. Zij zorgen voor onze glucose- en vetstofwisseling. Bovendien is het onmisbaar bij het onder controle brengen en beëindigen van ontstekingen en pijn. Omega 3 vetzuren  zorgen voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel, de afweer en het immuunsysteem. Deze vetzuren verlagen onze bloeddruk en dus de kans op hart- en vaatziekten. Omega 3 zit van nature in vette vis als makreel, zalm, haring en forel. De plantaardige omega 3 (ALA) zit bijvoorbeeld in walnoten, chiazaad en sojabonen. Deze moeten dan wel door ons lichaam worden omgezet in de dierlijke vorm (EPA en DHA). Zelfs met een goede darmwerking kan ons lichaam slechts 8% EPA maken uit ALA maken. EPA kan op zijn beurt wel weer worden omgezet in DHA en vice versa. Vegetariërs doen er goed aan naast lijnzaadolie een voedingssupplement met DHA uit algen te gebruiken.

Omega 3 en ons brein

DHA- en EPA-vetzuren zijn echter vooral ook belangrijk voor het functioneren van onze hersenen. Met name gedurende de kindertijd en pubertijd zijn de hersenen flink in ontwikkeling. De hoeveelheid omega-3 vetzuren wordt  zelfs in verband werd gebracht met schoolprestaties*. Kinderen en jongeren met een hogere concentratie van omega-3 vetzuren in het bloed kunnen zich beter concentreren en sneller informatie verwerken. Bovendien scoren zij hoger met lezen en spellen.*  Kinderen en jongeren zouden twee keer per week vette vis moeten of een visoliesupplement moeten eten opdat zij voldoende omega-3 vetzuren binnen krijgen.

Omega 3 en het gedrag van je kind

Supplementen met goede visolie hebben zelfs een positief effect op het gedrag van kinderen te hebben. Britse wetenschappers hebben in de “Durham-studie” het effect van vetzuursuppletie bij kinderen met leermoeilijkheden en gedragsstoornissen aangetoond. Aan het onderzoek namen 117 kinderen met een coördinatie-ontwikkelingsstoornis in de leeftijd van 5-12 jaar deel. Ze kregen dagelijks capsules met EPA/DHA.  Na drie maanden werd een significante verbetering waargenomen. Uit een groot onderzoek  bij 584 kinderen uit zes Europese landen (België, Duitsland, Polen, Hongarije, Italië en Spanje) in de leeftijd van 7-9 jaar blijkt ook dat het eten van tweemaal vette vis per week sociale problemen, concentratieproblemen, ongehoorzaamheid en agressief gedrag (agressie, overactief gedrag, ongehoorzaamheid) sterk verminderen.

Tekenen van een mogelijk omega 3 tekort

Symptomen van een omega 3 tekort kunnen zich uiten in vermoeidheid, veel dorst (en vaak urineren), droge huid, slecht geheugen, stemmingswisselingen, probleemgedrag, depressie, pijnklachten, ontstekingen, problemen met zien, verhoogde infectiegevoeligheid, tromboseneiging, hoge triglyceridenspiegel.

*Bron: Fatty Acids, Cognition, School Performance, and Mental Well-being in Children and Adolescents. Van der Wurf ISM. Open Universiteit, 9 feb 2018.