AGE’s mede oorzaak van veel welvaartsziekten

AGE’s mede oorzaak van veel welvaartsziekten

AGE’s in de voedingsindustrie
Ze zijn bruin en geven onze voeding een onweerstaanbare geur, smaak en knapperigheid. Het zijn de lekkere bruine knapperige korstjes van brood, de gefrituurde kibbeling en patat. Maar ook het korstje van gebraden vlees, gebrande noten, gerookte bacon en chips. Ze komen tegenwoordig in grote hoeveelheden in ons eten en frisdranken voor. Ook in light varianten. Behalve dat ze de houdbaarheid verbeteren zijn ze zo smakelijk dat we ons gemakkelijk overeten. Logisch toch dat de voedingsindustrie er dankbaar volop gebruik van maakt.

AGE’s hoe ze ontstaan

AGE staat voor Advanced Glycation End products. Het is een chemische verbinding die ontstaat als je suiker met eiwitten of vetten mengt. Eiwitten en vetten worden als het ware van een schadelijke suikercoating voorzien. Deze versuikering heet glycatie. Hierbij komen schadelijke afvalstoffen in je lichaam vrij. Ze zorgen voor het ontstaan van vrijwel elke denkbare welvaartsziekte en veroudering. Door de huidige bereidingswijze zitten ze tegenwoordig meer in onze voeding dan ooit tevoren. Bovendien bevordert verhitting de aanmaak er van. Ook gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk is een bron van AGE’s. Melk is bevat immers lactose (=melksuiker) met eiwit en vet.

AGE’s belemmert gezond oud worden

Van nature komen ze in beperkte mate in ons lichaam voor. Namelijk als glucose in je bloed een reactie met eiwitten of vetten aangaat. Dit hoeft geen directe nadelige gevolgen te hebben. Mensen met diabetes maken zelf meer AGE’s aan omdat ze vaak een hogere bloedsuikerspiegel hebben. De overmaat die we met onze voeding binnen krijgen is echter een veel groter probleem. De enorme concentratie zorgt voor het ontstaan van onstekingen. Ons immuumsysteem moet keer op keer in actie komen. Het lichaam kan echter maar een beperkte hoeveelheid  per dag neutraliseren.
Een overmaat kan zelfs bij ongeboren en jonge kinderen al voor problemen en overgewicht zorgen. De meeste chronische ziekten worden geassocieerd met ontstekingen en een hoge concentratie aan AGE’s in het bloed.

Anti-Aging tips

Laat industrieel bereide voeding zo veel mogelijk staan. Het kent een hoog gebruik van vooral transvetten en fructose. Bovendien ondergaat het vele bewerkingen op hoge temperaturen. Hoe hoger de temperatuur, hoe langer de kook- of baktijd, des te meer AGE’s er zich vormen. Vermijd hoge temperaturen bij de bereiding van vlees, gevogelte en vis. Frituur zo min mogelijk. Gebruik minder hitte en meer water. Zoals bij pocheren en stomen. Mijd frisdranken en fructose zo veel mogelijk. Fructose vormt zelfs 10x sneller AGE’s dan glucose. Om het lichaam een handje te helpen is het van belang voldoende groenten en fruit te eten die rijk aan antioxidanten zijn. Plantaardige producten vormen bovendien veel minder AGE’s tijdens de bereiding dan dierlijke.

Conclusie: Beperking van AGE’s komt de gezondheid ten goede.