Vitamine D-boost en versterkt je immuunsysteem

Vitamine D-boost en versterkt je immuunsysteem

Vitamine D-boost en bevordert je immuniteit, is antibacterieel én antiviraal. Vooral in de winter en het voorjaar komen virale luchtweginfecties het meest voor. Niet toevallig is in deze perioden onze vitamine D-bloedspiegel het laagst.

Lange tijd werd gedacht dat vitamine D alleen belangrijk was voor de opname van fosfor en calcium. Belangrijk dus voor onze botten en tanden. Vitamine D is echter zeker zo belangrijk voor het goed functioneren van onze spieren en ons afweersysteem! De belangrijkste functie van vitamine D is echter wel zijn ontstekingsremmende werking. Veel chronische ziekten zijn immers het gevolg van langdurige (laaggradige) ontstekingen. Een vitamine D-boost zorgt dus niet alleen voor een optimale botvorming. Een vitamine D-boost heeft ook een gunstige werking bij MS, diabetes Mellitus, fibromyalgie, astma, darmproblemen, longen, spieren, hartfalen, hoge bloeddruk en depressie. Bovendien neemt bij een te lage vitamine D-spiegel de kans op allergische reacties, een traag werkende schildklier en darmproblemen toe.

Vitamine D-boost functies

  • Heeft een antivirale functie en vermindert dus ook de kans om met corona besmet te raken.
  • Is dé belangrijkste stof voor je immuunsysteem
  • Reguleert je afweerreactie!
  • Beschermt je tegen luchtweginfecties
  • Regelt de opname van voedingsstoffen in je darmen
  • is onmisbaar voor een goed zenuwstelsel en is tevens neuro-protectief
  • Vermindert de kans op diabetes door verhoging glucosetolerantie
  • Zorgt voor sterke spieren en botten. Zonder deze vitamine kun je immers geen calcium opnemen
  • Draagt zorg voor een gezonde celdeling
  • Is nodig voor de aanmaak van hormonen

Vitamine D-boosten

Vitamine D reguleert allerlei belangrijke processen in ons lichaam en is dus eigenlijk meer een hormoon dan een vitamine. Helaas maken we deze vitamine naar mate we ouder worden minder aan. Mensen met een donkere huidskleur of mensen die nachtdiensten draaien hebben een verhoogde behoefte aan een vitamine D-boost. Voor de aanmaak van vitamine D hebben we op de eerste plaats voldoende zonlicht nodig. Om de hoeveelheid in onze bloedspiegel op peil te houden zullen we dus in de maanden september tot mei een supplement moeten gebruiken. Het is namelijk helaas vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit de voeding te halen. Het zit slechts in kleine hoeveelheden in vette vis, ei en vlees. Voor de aanmaak en opname van vitamine D moet ons lichaam tevens over voldoende magnesium beschikken. Helaas komt een magnesiumtekort echter bij veel mensen voor. Dit tekort wordt vaak over het hoofd gezien.

Vitamine D tekorten

Voor gezonde darmen en de opname van calcium in onze botten is vitamine D dus onmisbaar. Maar dit geldt ook voor een goede weerstand,  gezonde spieren en een goed werkend zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine D komt helaas veel voor en ontstaat heel langzaam. De eerste symptomen zijn vaag en vaak nauwelijks merkbaar. Zoals trillende spieren, spierkracht verlies, minder energie en lusteloosheid. Deze symptomen kunnen echter ook een andere oorzaak  hebben, waardoor een vitamine D tekort niet snel herkend wordt. Bij veel zieke mensen wordt nauwelijks onderzoek gedaan naar hun voedingsstatus. Zo blijkt meer dan 70% van de patiënten met de ziekte van Crohn  een vitamine D-tekort te hebben.

Vitamine K

Wanneer langere tijd veel vitamine D ingenomen wordt, is het van groot belang deze te combineren met vitamine K2. Het is algemeen bekend dat vitamine K belangrijk is voor onze bloedstolling. Minder bekend is echter dat met name vitamine K2 zorgt voor gezonde bloedvaten en soepel kraakbeen. De calcium die namelijk met behulp van vitamine D in onze darm wordt opgenomen, komt bij een tekort aan voldoende vitamine K2 ook in onze vaatwanden terecht. Dit leidt onder andere tot verkalking van onze vaatwanden. Vitamine K2 zorgt dus voor het juiste “transport” van calcium. Botten worden sterker en kraakbeen juist soepeler. Dit voorkomt veel gewrichtsklachten, ontstekingen en hart- en vaatklachten. Bijna iedere Nederlander krijgt dagelijks voldoende vitamine K1 voor onze bloedstolling. Dit geldt echter niet voor de inname van K2. 

Vitamine K tekorten

Tekorten aan vitamine K kunnen ontstaan door antibioticagebruik, slechte voeding, chronische diarree, coeliakie, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, maagverkleining, overgewicht of alcoholgebruik. Tekenen van een mogelijk vitamine K tekort uiten zich in een slechte bloedstolling (spontane bloedingen, blauwe plekken, bloedneus, hevige menstruatie, bloed in de urine), afname elasticiteit van bloedvaten en botontkalking. Vooral groene bladgroenten zijn goede bronnen van vitamine K en zorgen ervoor dat de calcium wordt opgenomen  in ons botweefsel. Bij gebruik van eiwit-shakes (extra calcium) hebben we dan ook extra K2 nodig.

Meten is weten!

Een winterdip kán zeker het gevolg van een vitamine D tekort zijn. Maar ook bijvoorbeeld vitamine B12, vetzuren en mineralen helpen om het stressniveau te verlagen. Een tekort aan voedingsstoffen kan tot vervelende klachten en gezondheidsproblemen leiden. Zo maar supplementen slikken is echter nooit aan te raden. De Emb-test geeft met enkele druppels bloed uit je vingertop een compleet overzicht van je vitaminen-status, je darmfunctie, weerstand en nog veel meer. De aldus verkregen informatie over je gezondheid maakt behandeling efficiënt en kort. De test voorziet ook in leefstijl-, voedings- en suppletieadvies. Geen zin in een uitgebreide EMBtest? De MRA-test geeft binnen 1 minuut de status van je mineralen en vitaminen! Voor meer informatie: Praktijk voor orthomoleculaire therapie Voedingbewustzijn. Tel. 0612368398. www.voedingbewustzijn.nl  of info@voedingbewustzijn.nl