Vitamine D helpt gezondheidsklachten voorkomen

Vitamine D helpt gezondheidsklachten voorkomen

Vitamine D verbetert je immuniteit, is antibacterieel, antiviraal en helpt luchtweginfecties te voorkomen.

Deze vitamine is beslist niet alleen belangrijk voor de opname van fosfor en calcium. Het is zeker zo belangrijk voor het goed functioneren van onze spieren en afweersysteem! De belangrijkste functie van deze vitamine is echter zonder twijfel zijn ontstekingsremmende werking. Veel chronische ziekten zijn immers  het gevolg van langdurige (laaggradige) ontstekingen. Logisch dus dat vitamine D een gunstige werking heeft bij zowel MS, diabetes Mellitus, fibromyalgie, astma, darmproblemen, longen, spieren, hartfalen, hoge bloeddruk als depressie. Bovendien neemt bij een te lage spiegel van deze vitamine de kans op o.a. allergische reacties, een traag werkende schildklier en darmproblemen toe.

Vitamine D aanmaken

Omdat D allerlei stofwisselingsprocessen in ons lichaam reguleert, is het eigenlijk meer een hormoon dan een vitamine. Bij voldoende zonlicht/UV straling kunnen wij in Nederland van mei tot augustus deze vitamine zelf aanmaken! Behalve zonlicht hebben we voor de opname van D wel voldoende magnesium  plus een goed werkende lever nodig. Helaas komen magnesiumtekorten én vervette levers vaak voor. Bovendien kunnen we maar een klein voorraadje vitamine D in ons vet- en spierweefsel opslaan. Om de hoeveelheid D in de bloedspiegel op peil te houden hebben we dus in de maanden september tot mei beslist een vitamine D supplement nodig.

Vitamine D behoefte

Bij veel zieke mensen wordt nauwelijks onderzoek gedaan naar hun voedingsstatus. Zo blijkt meer dan 70% van de patiënten met de ziekte van Crohn  een tekort aan deze vitamine te hebben. Idealiter zou de vitamine D spiegel in je bloed gebaseerd moeten zijn op eventuele relatie met andere symptomen en ziekten. Naar mate we ouder worden kunnen we ook zelf steeds minder  D aanmaken. Bovendien is het alom bekend dat veel mensen met een donkere huidskleur, gesluierde mensen of mensen die nachtdiensten draaien ook een verhoogde behoefte aan deze vitamine hebben. Daarnaast is het ook van veel medicijnen bekend dat deze de status van vitamine D negatief beïnvloeden. Behalve voldoende zonlicht, voldoende magnesium en een goed werkende lever is natuurlijk ook je voeding van belang. Vooral eieren, levertraan en vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring zijn een rijke bron van deze vitamine.

Meten is weten

Om te bepalen hoeveel vitamine D je nodig hebt is het belangrijk eerst deze waarden in je lichaam te bepalen. Ook voor ‘gezonde’ mensen die van alles slikken om gezond te blijven, is het echter raadzaam eerst de voedingsstatus in beeld te brengen. Een teveel aan supplementen kan immers net zo schadelijk zijn als een te weinig. Een EMB-test in combinatie met een goede anamnese geeft niet alleen een duidelijk overzicht van alle voedingsstoffen. Het geeft ook de status van je organen, waaronder je lever, weer. Veel symptomen en klachten zijn op deze manier te herleiden naar tekorten aan voedingsstoffen of slecht werkende organen.