

Blogs


Suiker het witte gif
Suiker het witte gif. Wat is suiker? Een verzamelnaam voor simpele koolhydraten met een zoete smaak. Het is een vorm van koolhydraten die geen toegevoegde waarde aan de voeding geeft.
Suiker en fructose werken verslavend
Suiker activeert het beloningscentrum in...Lees meer

Eiwitten in voeding
Eiwitten zijn belangrijke, onmisbare bouwstenen voor ons lichaam. Het te veel eten van eiwitten kan echter net zo schadelijk zijn als een te weinig. Het eten van te veel eiwitrijke voeding is met name voor je lever, hart en nieren zeer belastend. Dit geldt zo wel voor dierlijke als plantaardige eiwitten. Te veel wil zeggen dat meer dan 30% van je totale calorie-inname uit eiwitten bestaat....Lees meer

Jodium
Jodium Jodium is een mineraal dat onmisbaar is voor een goede werking van onze schildklier. De schildklier zorgt voor onze energie maar bepaalt ook naar welk orgaan dezeenergie gaat. Onnodidg om te zeggen dat stress en ons immuunsysteem altijd voorrang hebben. Omdat ons lichaam zelf geen jodium kan aanmaken, moeten we het met onze voeding binnen krijgen. Ondanks het feit dat onze schildklier jodium een reserve kan opslaan,...Lees meer
versterk je 1e immuun
Kamp je met een zwakke weerstand of zit je niet echt lekker in je vel? Heb je last van terugkerende klachten? Dan is het goed mogelijk dat je 1e immuun een opkikker nodig heeft. Ons lichaam bezit namelijk van nature het vermogen zichzelf te herstellen maar heeft daarvoor wel de juiste “brandstof” nodig. Krijgt het deze niet binnen, dan verzwakt je weerstand. Een sterk immuunsysteem daarentegen zorgt ervoor dat we...Lees meer
zout, suiker en vet
Zout, suiker en vet. Het zijn de drie steunpilaren van onze bewerkte voedingsmiddelen én de veroorzakers van(nog meer) trek. Zout, suiker en vet zijn ook de ingrediënten die (meer dan alle andere) rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de obesitas-epidemie. Suiker is door zijn brute vermogen om de hersenen te prikkelen misschien wel het geduchtste ingrediënt. Suiker bepaalt vrijwel alle producten in de supermarkt. Zout wordt op tientallen manieren verwerkt tot...Lees meer
(Mond)gezondheid en voeding
(Mond)gezondheid wordt zowel direct als indirect door onze voeding beïnvloed. Sinds het westerse voedingspatroon is geïntroduceerd, is de aantasting van ons tandglazuur (cariës) explosief gestegen. Een verminderde suikerinname tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog verminderde de cariës maar bereikte in de jaren 50 en 60 een hoogtepunt. Door introductie van fluoride in de jaren 70 daalde dit gelukkig weer enigszins.(mond)gezondheid en voeding
Voeding beïnvloedt de (mond)gezondheid direct door inwerking van...Lees meer
After-diner ontstekingen na het eten van voedsel
De after-diner ontstekingen. Na het eten van een maaltijd zien we altijd een stijging van ontstekingsmarkers in ons bloed. Dat noemen we postprandiale (“na het eten”) ontstekingen. Zodra er calorieën binnenkomen, komt ons immuunsysteem in actie. We kunnen niet eten zonder deze immuunreactie. Hoe meer caloriën er in een maaltijd zitten, des te hoger is de ontstekings-reactie. Ook aan het aantal eetmomenten kunnen voedingsgerelateerde nadelen kleven. Dit ontstekings-fenomeen kunnen we verklaren...Lees meer