Prebiotica (voedingsvezels)

Blogs

prebiotica ofwel voedingsvezels

Prebiotica (voedingsvezels)

Prebiotica ofwel voedingsvezels zijn onmisbaar voor een goede darmflora en dus je gezondheid. Ze komen ruimschoots voor in groenten, fruit en volkoren granen. Idealiter bestaat onze dagelijkse voeding uit minimaal 500 gram groenten en 150 gram fruit. In totaliteit heeft een volwassene gemiddeld zo’n 25-40 gram vezels per dag nodig. Gemiddeld is de inname onder de maat: mannen eten gemiddeld zo’n 22 gram en vrouwen zo’n 18 gram vezels...Lees meer
suiker het witte gif

Suiker het witte gif

Suiker het witte gif. Wat is suiker? Een verzamelnaam voor simpele koolhydraten met een zoete smaak. Het is een vorm van koolhydraten die geen toegevoegde waarde aan de voeding geeft.
Integendeel. Het is een nep-energiebron met veel nare gevolgen. Het staat voor lege calorieën. Het onttrekt vitaminen en mineralen aan het lichaam. Zoals de vitaminen B en C, magnesium, calcium, zink en chroom.

Suiker en fructose werken verslavend

Suiker activeert het beloningscentrum in...Lees meer
eiwitten in het bloed

eiwitten in het bloed

Functie eiwitten in het bloed

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen en al deze cellen bevatten eiwitten. Dit maakt eiwitten onmisbare bouwstenen voor ons lichaam. Ons spijsverteringssysteem breekt eiwitrijke voeding af tot kleinere bouwstenen. Deze aminozuren worden vervolgens opgenomen door onze cellen. Ongeveer 70 procent van deze aminozuren wordt in de lever en lymfeknopen omgezet in lichaamseiwit. De overige 30 procent wordt door het lichaam als energie gebruikt of...Lees meer
eiwitten in voeding

Eiwitten in voeding

Eiwitten zijn belangrijke, onmisbare bouwstenen voor ons lichaam. Het te veel eten van eiwitten kan echter net zo schadelijk zijn als een te weinig. Het eten van te veel eiwitrijke voeding is met name voor je lever, hart en nieren zeer belastend.  Dit geldt zo wel voor dierlijke als plantaardige eiwitten.  Te veel wil zeggen dat meer dan 30% van je totale calorie-inname uit eiwitten bestaat....Lees meer
jodium

Jodium

Jodium Jodium is een mineraal dat onmisbaar is voor een goede werking van onze schildklier. De schildklier zorgt voor onze energie maar bepaalt ook naar welk orgaan dezeenergie gaat. Onnodidg om te zeggen dat stress en ons immuunsysteem altijd voorrang hebben. Omdat ons lichaam zelf geen jodium kan aanmaken, moeten we het met onze voeding binnen krijgen. Ondanks het feit dat onze schildklier jodium een reserve kan opslaan,...Lees meer
1e immuun

versterk je 1e immuun

Kamp je met een zwakke weerstand of zit je niet echt lekker in je vel? Heb je last van terugkerende klachten? Dan is het goed mogelijk dat je 1e immuun een opkikker nodig heeft. Ons lichaam bezit namelijk van nature het vermogen zichzelf te herstellen maar heeft daarvoor wel de juiste “brandstof” nodig. Krijgt het deze niet binnen, dan verzwakt je weerstand. Een sterk immuunsysteem daarentegen zorgt ervoor dat we...Lees meer
zout, suiker en vet

zout, suiker en vet

Zout, suiker en vet. Het zijn de drie steunpilaren van onze bewerkte voedingsmiddelen én de veroorzakers van(nog meer) trek. Zout, suiker en vet zijn ook de ingrediënten die (meer dan alle andere) rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de obesitas-epidemie. Suiker is door zijn brute vermogen om de hersenen te prikkelen misschien wel het geduchtste ingrediënt. Suiker bepaalt vrijwel alle producten in de supermarkt. Zout wordt op tientallen manieren verwerkt tot...Lees meer
(mond)gezondheid en voeding

(Mond)gezondheid en voeding

(Mond)gezondheid wordt zowel direct als indirect door onze voeding beïnvloed. Sinds het westerse voedingspatroon is geïntroduceerd, is de aantasting van ons tandglazuur (cariës) explosief gestegen. Een verminderde suikerinname tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog verminderde de cariës maar bereikte in de jaren  50 en 60 een hoogtepunt. Door introductie van fluoride in de jaren 70 daalde dit gelukkig weer enigszins.

(mond)gezondheid en voeding

Voeding beïnvloedt de (mond)gezondheid direct door inwerking van...Lees meer
after-diner

After-diner ontstekingen na het eten van voedsel

De after-diner ontstekingen. Na het eten van een maaltijd zien we altijd een stijging van ontstekingsmarkers in ons bloed. Dat noemen we postprandiale (“na het eten”) ontstekingen. Zodra er calorieën binnenkomen, komt ons immuunsysteem in actie. We kunnen niet eten zonder deze immuunreactie. Hoe meer caloriën er in een maaltijd zitten, des te hoger is de ontstekings-reactie.  Ook aan het aantal eetmomenten kunnen voedingsgerelateerde nadelen kleven. Dit ontstekings-fenomeen kunnen we verklaren...Lees meer
mond gezondheid

Mond-gezondheid

Mond-gezondheid. Met de opkomst van de industrie is de welvaart gestegen, maar niet onze mond-gezondheid. Sinds die tijd bevat de voeding meer en hogere percentages geraffineerd meel dan voorheen. Met de komt van fastfood steeg ook de inname van ongezonde vetten en  energie. (calorieën). Met als gevolg een toename aan welvaartsziekten. Zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, kanker en mondziekten. Met de toename van frisdrankgebruik is daar ook nog een...Lees meer